Trafo tesislerinde trafo kurulum sistemi yapılırken seçilen trafo tipi istenilen ve ihtiyaç duyulan güce bağlı olarak farklılık göstermektedir. Tam adı transformatör olan trafolar elektrik enerjisinin niceliklerini dönüştürme amaçlı kullanılmaktadır. Yani trafolar elektriksel bir devre elemanına verilen isimdir. Transformatör kelimesinin Türkçe karşılığı dönüştürücüdür. Trafolar elektrik enerjilerinin iletiminde ve dağıtımında kullanılan makinelerdir. Trafo çeşitlerine göre değişen güce sahip olan trafoların kullanım alanına ve kapasitesine göre yerlerde kullanılması gerekir. Yılların deneyimi ve sektördeki uzmanlığımızla, trafo kurulumu firmaları arasında lider bir konumdayız. Tecrübeli ve uzman ekiplerimiz, her türlü proje için en uygun çözümleri sunmaktadır. Sizin için en verimli ve güvenli kurulumu sağlamak için buradayız.
Trafo kullanımına bağlı olarak trafo tipleri ve trafo montajı çeşitlilik göstermektedir. Trafo kurulum çeşitleri; direk tipi trafolar, beton köşk tipi trafolar, bina tipi trafolar, yeraltı köşk tipi trafolar şeklinde çeşitlenmektedir. Her trafo çeşidinin kaldırabileceği güç oranı farklılık gösterir. Bu nedenle trafo çeşitleri kullanım alanlarına göre trafo tiplerinin kurulumu çok önemlidir.
Elektrik enerjisini dağıtan ve kontrol eden makine olan trafo montajı, alanında uzman ve tecrübeli kişilerin yapması gereken bir işlemdir. Elektrik enerjisi oldukça tehlikeli olup olası yanlış bir montaj işleminde çeşitli sorunlara neden olabilecek bir makinedir. Bu nedenle deneyimli ve bilen kişilerin bu işlemi yapmaları gerekir.
Trafolar, elektrik enerjisinin dağıtımın ve kontrolunu sağlayan araçlardır. Alanında deneyimli ve uzman kişiler tarafından trafo kurulum işlemleri gerçekleştirilir. Trafoların kullanım alanına ve yerine yani kontrol edebileceği güce göre değişiklik gösteren çeşitleri bulunur. Bu çeşitler arasında direk tipi trafo çeşitleri 400kVA dahil kullanılabilmektedir. Bir diğer trafo çeşidi olan beton köşk tipi trafo çeşitleri merkezleri ise 400kVA ‘den büyük güçleri beslemek ve enerji dağılımını yapmak için orta gerilimi alçak gerilim kademesine düşürmektedir. Beton köşk trafo çeşidi orta gerilim enerjiyi alçak gerilimden enerji dağıtımının sağlanabilmesi için trafo merkezi olarak kurulmaktadır.
Bir yerde enerji dağıtımını sağlamak için trafo sistemleri kurulacağı zaman yeni trafo tesisi ya da güç arttırımı için uzman kişilerin yapması gereken ilk aşama ihtiyaç gücünü hesaplayarak kurulacak olan trafonun gücüne karar verilmesidir. Bu duruma karar verildikten sonra Enerji Müsaade Belgesi müracaatının yapılması ve alınması gerekir. Enerji müsaade belgesinde yer alan şartlara ve durumlara göre orta gerilim projesi hazırlanılarak kuruma verilir.
Kurulan trafo tesisinin kapalı bir yerde olması gerilim araç ve gereçlerinin, insanların ve herhangi bir canlı temaslarını engelleyerek güvenli alan oluşturur. Trafo kurulum sistemleri kapalı bir alan içerisinde yapılması, enerji dağıtımını yapan trafo sistemlerinin herhangi bir hava şartlarından korunmasını ve hava şartlarına bağlı olmaksızın düzenli kontrollerinin yapılmasını sağlamaktadır. Ayrıca bu şekilde alanlara kurulan trafo kurulumlarının hava şartlarına ya da vb. durumlara bağlı olarak ya da bu durumlardan etkilenerek mevcut hatlarda ya da sistemlerde elektrik kesintisinin olmasını engellemektedir.
Kurulumu yapılan orta gerilim (O.G) kablo çekimi tipi trafo ile birlikte kompanzasyon ve alçak gerilim çıkış panosuna kadar olan tüm hat bütün bir parça olarak kabul edilir.
Elektrik Bakım Firmaları tarafından mühendislerin hesaplamaları, kesici kurulumu ve projesi çizilen trafo kurulumları elektrik teknikerleri tarafından yapılmaktadır. Bu işlem sırasında ilk aşama olarak elektrik mühendisleri trafo tesisinin güç ve arttırımı için ihtiyaç duyulan gücü hesaplarlar. Ardından Enerji Müsaade Belgesi müracaatı yapılır. Verilen belgeye göre orta gerilim projesi çizilerek trafo sisteminin kurulumuna geçilir.
Trafo kurulum sistemlerinin farklı şekillerde kurulum çeşitleri bulunur. Elektrik Bakım Firması olarak bu kurulum çeşitleri arasında trafo montajı, beton köşk montajı, ayırıcı montajı, seksiyoner montajı, trafo direk montajı, orta gerilim hücre montajı bulunmaktadır. Pek çok çeşidi bulunan trafo çeşitlerinin her bir çeşidinin kurulumu ve montajı da farklıdır. Trafo kurulum aşamalarında önemli olan etkenlerden ilki olan güç hesaplamasına göre kurulacak olan trafo sistem kurulumu da belirlenmektedir. Bazı durumlarda ve sistemlerde orta gerilimli güçler alçak gerilimli kullanılabilir hale getirilerek kullanılmaktadır.
Beton köşk montajı trafo merkezleri 400 KVA trafolardan daha büyük güçleri beslemek ve dağılımını yapmak için tercih edilen trafo sistemi türüdür. Bu trafo kurulum yüksek gerilimi alçak gerilim kademesine düşürerek alçak gerilimden enerji dağıtımı içim trafo merkezi olarak kurulmaktadır. Bu trafo kurulum sistemi yüksek gerilimden ya da alçak gerilimden ölçmek amaçlı sayaçlar kullanılarak düzeltilmektedir.
Köşk tipi trafo kurulumunda trafo sisteminin kapalı bir alanda olması pek çok avantaj sağlar. Sağladığı bu avantajlar arasında güçlü enerji sistemlerinin dağılımının yapıldığı trafo sistemleri kapalı bir alanda olduğunda bu alana insanların ya da canlı hayvanların ulaşımının engellenmiş olmasıdır. Bu şekilde olası tehlikeli durumlardan kaçınılmış olunur. Ayrıca, kapalı alan içinde bulunan trafo sistemlerinin olumsuz hava şartlarından etkilenme gibi bir durumu da olmamaktadır. Şehir şebekesi trafo merkezleri havai hattı ve yer altı kabloları ile dağıtım yapabilme olanağına sahiptir. Y.G kabloların tranşelerinin açılması kabloların uygun derinliklerde gömülmesi, ek muafların ve kablo başlıklarının yapılması, işletme topraklanması ve koruma topraklanması yapılması özel pano atölyelerinde yapılmaktadır. Bu trafo kurulum çeşidi 400 KVA ve daha az güçte olan trafolarda kullanılabilmektedir.
En çok tercih edilen trafo kurulum çeşidi olan direk tipi trafo kurulum beton direk ve demir direk olarak iki farklı gruba ayrılır. Demir direkte kendi grubunda galvaniz demir direk ve boyalı demir direk olarak seçenekleri bulunmaktadır. Trafo direk montajı trafo kurulumu en fazla 400 KVA güç ile sınırlıdır. Bu gücün üzerinde bulunan enerji farklı lokasyonda köşk tipi trafo kurulum sınıfına girer.
Bu iki tip trafo kurulumun, kurulum aşamaları ve montajı tamamen farklıdır. Direk tipi trafo kurulumunda; Tr 15 k, Tr 25 k, Tr 35 k, Tr 50 k tipi direkler hat başı seksiyoner montaj trafo direğine yakın yerden enerjinin kesilebileceği için tercih edilen direk tipleridir. Tr15, Tr 25, Tr35, Tr 50 tipi yani yanlarında (k) ibaresi olmayan uzun tip ayırıcı seksiyoner takılabilen genelde hat başı direğinin mesafe olarak uzun olduğu projelerde tercih edilmektedir.
Trafo kurulum işlemlerinde mevcut enerjiye göre trafo tipi tercih edilmesi çok önemlidir. Eğer enerjinin gücüne uygun olan trafo kurulum tipi seçilmezse trafo mevcut gücü kaldıramayarak çeşitli sorunlara ve enerji aksamalarına neden olabilmektedir.
Trafo kurulumlarında dikkat edilmesi gereken pek çok farklı şey bulunur. İlk dikkat edilmesi gereken şeylerden biri trafo kurulum sırasında tercih edilen trafo tipi kurulumunun mevcut enerjiyi kaldırabilecek güçte olmasıdır. Bu durumun dışında trafo kurulumları sırasında kurulum aşamalarında kullanılan araçlar ve gereçler oldukça önemlidir. Plug in kablo başlık yapımı, yani kablo uçlarının nemden ya da tozdan etkilenmemesi ve elektrik alanının kontrol altında tutularak olası kısa devrelerin önlenmesini sağlayan araçların kullanımı oldukça önemlidir.
Kurulum sırasında dahili kablo başlık yapımı ve harici kablo başlık yapımı trafo kurulum sisteminde kullanılan kabloların güvenlikli ve uzun ömürlü olması açısından oldukça önemlidir. Trafo sistemlerinde kullanılan orta gerilim kablo ek yapımı da orta gerilim trafo kurulum sistemlerinin dayanıklı olması açısından ve enerji akımının sağlıklı olabilmesi açısından dikkatle yapılması gerekir.
Enerji akımını ve dağıtımını sağlayan trafo kurulum sistemlerinde olası bir arıza durumuna karşın düzenli olarak orta gerilim sigorta değişimi ve bakımının da sürekli olarak yapılması gerekir.